Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(7139 niezalogowanych)
1416 Postów

(Zuzu)
Maniak
wiewióra napisał:
ZuZu a w jakim mieście odbywa sie ten kurs dzienny 300h za 1000kr?
Langesund niedaleko Porsgrunn (ale jaki ten kurs jest to nie wiem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Mam nadzieję, że na szczerych chęciach się nie skończy. Jak już pisałam, kurs to była sprawa wyjściowa do dyskusji, ale znacznie ważniejszą jest kto, gdzie i kiedy chce się zjednoczyć. Trzeba podjąć konkretne działania. Może jest szansa na opublikowanie deklaracji Klubu na MN? Ja mam wydrukowane dwa egzemplarze, ale nawet nie wiem, gdzie je wysłać, bo nie podano tam adresu. Trzeba też wpłacić 250 nok za rok 2010. To niewielkie pieniądze, a zysk może być znacznie większy. Zachęcam wszystkich. Ten pierwszy krok jest bardzo ważny. Nie zwalajmy odpowiedzialności na innych, nie czekajmy, aż ktoś coś za nas zrobi. W interesie każdego z nas jest podjęcie konkretnego działania. Niech Norwedzy dowiedzą się, że wbrew krążącym o nas opiniom, jesteśmy ludźmi inteligentnymi, którzy potrafią coś zrobić razem, że jesteśmy dużą częścią tutejszego społeczeństwa i aktywnie w nim uczestniczymy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty

(Wioletta Olejarczyk)
Wiking
Deklarację Klubu Polskiego w Norwegii najlepiej doręczyć osobiście do zarządu na następnym spotkaniu, o którym wkrótce będzie informacja.
Adresu nie ma na deklaracji, ponieważ klub niestety nie posiada lokum...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(P.N.B.)
Wiking
Spostrzeżenia i refleksje!
Drogi Klubie Polski i prezesie, nie mając mandatu reprezentowania całej społeczności polonijnej w Norwegii postulujecie w imieniu polskiej mniejszości narodowej. Nasuwa się pytanie czy jest to w waszej gestii?
Jest utworzona Rada Polonii w Norwegii, neutralna politycznie, religijnie, przedstawicielstwa klubów, organizacji polonijnych i zwiazków polonijnych po to, aby mieć niekwestionowany mandat reprezentowania interesów Polaków zamieszkalych w Norwegii jako mniejszości narodowej, czy grupy narodowościowej chcącej wpisac się w strukturę istniejacą społeczeństwa norweskiego.
Należy przypomnieć ze Rada Polonii powstała 16 kwietnia 2008 r i wtedy po raz pierwszy zostało ustalone ze jest mozliwość reprezentowania wspólnych interesow. Link:pl-oslo.no/org-pol.htm

P.N.B.
Ps: Jest wspomniane że Rada Poloni powstała aby mieć niekwestionowany mandat reprezentowania interesów Polaków...Tak więc prezes nie indentyfikuje się z Radą Poloni a jest jej członkiem. Taki sposób manifestowanie swojego niezadowolenia zapobiega integracjii, prowokuje do konfliktów. Profil Klubu Polskiego jest propagowanie polskiej kulturu?, czy jest wkraczanie w kompetencje polityczne?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Dla mnie to temat nowy, ale uważam, że gdziekolwiek, jakkolwiek powinniśmy się organizować. Nigdy nie słyszałam o Polskiej Radzie Polonii, nie wiedziałam też, że jest szansa na to, aby ktoś zadbał o nasze interesy i myślę, że większość polaków sobie z tego nie zdaje sprawy, próbując radzić sobie na własną rękę, z marnym skutkiem niejednokrotnie.
Ja nie chcę być bierna. Na codzień dość dobrze sobie tutaj radzę, ale dochodzą mnie słuchy o coraz większej ilości problemów, jaka pojawia sie wraz z napływem naszych rodaków. Myślę, że zorganizowanie się i posiadanie jakiegokolwiek reprezentanta jest po prostu konieczne. Tak to działa w Norwegii, dostrzegą cię, pomogą, ale muszą widzieć zwartą grupę, która mówi jednym głosem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Ale piekne slowa -JEDNOSC,WSPOLPRACA,POMOC ITD. A jak narazie z tego wszystkiego wyczytalem ze mamy problem z nauka jezyka bo jest platna i problemy z zalatwieniem spraw urzedowych dlatego nam sie ciezko zyje i nie mozemy sie zjednoczyc z trolami,norami czy norwezkami jak tutaj niejednokrotnie ich nazywano. I PYTAM KOGO TO OBCHODZI????? napewno nie ludzi w tutejszych wladzach poniewaz jestesmy czlonkami uni i tak jestesmy traktowani,nie inaczej. Gama 28 mowisz trzeba zebrac 300 ludzi,nie duzo a moze az 300 ludzi podobnie myslacych i chcacych cokolwiek robic poza wywozeniem pieniedzy stad!!!! A jaki jest plan pani Stilo na zagospodarowanie publicznych pieniedzy? A jaki charakter ma miec powolane nowe cialo? Polityczny? Nie znam zadnej rady poloni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Co to jest???????????????? gdzie mozna to cos znalezc???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(retier1)
Wiking
krolestwo za konia napisał:
Ale piekne slowa -JEDNOSC,WSPOLPRACA,POMOC ITD. A jak narazie z tego wszystkiego wyczytalem ze mamy problem z nauka jezyka bo jest platna i problemy z zalatwieniem spraw urzedowych dlatego nam sie ciezko zyje i nie mozemy sie zjednoczyc z trolami,norami czy norwezkami jak tutaj niejednokrotnie ich nazywano. I PYTAM KOGO TO OBCHODZI????? napewno nie ludzi w tutejszych wladzach poniewaz jestesmy czlonkami uni i tak jestesmy traktowani,nie inaczej. Gama 28 mowisz trzeba zebrac 300 ludzi,nie duzo a moze az 300 ludzi podobnie myslacych i chcacych cokolwiek robic poza wywozeniem pieniedzy stad!!!! A jaki jest plan pani Stilo na zagospodarowanie publicznych pieniedzy? A jaki charakter ma miec powolane nowe cialo? Polityczny? Nie znam zadnej rady poloni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Co to jest???????????????? gdzie mozna to cos znalezc???

Dobre pytanie kzk,też nie znam tego stowarzyszenia.
A i pani Stilo,mogła by coś więcej powiedzieć o sobie i tym klubie polskim.
Jak narazie,to zanosi się na chwilowy zryw,a co potem?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Tak wygląda dzisiejszy świat, że jak nie ma cię w internecie, to nie istniejesz.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Grzes203)
Wiking
Ja wczoraj znalazłem jakieś informacje na forum obok o Norwegii, tylko trochę stare i nie wiem czy aktualne.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
gama28 napisał:
Tak wygląda dzisiejszy świat, że jak nie ma cię w internecie, to nie istniejesz.
Nie prawda! Gdyby organizacja naprawde chciala zjednoczyc polakow pojawilaby sie na polskich mszach w Oslo,rozprowadzila ulotki w Polskich sklepach albo za sprawa telefoni komorkowej jak to robi disco i spolka rozeslalaby info. Mozliwosci jest wiele choc nie ukrywam ze internet odgrywa wielka role tutaj.
Powiem krotko,Lukasz chce zrobic cos dobrego, pozytecznego tylko boje sie ze ktos na jego zapale bedzie chcial sie sliznac a to napewno nic pozytecznego nie przyniesie.
Mamy przyklad tutaj -watek o jednosci z akcentami odrebnosci.
Przy tym portalu zawiazalo sie troche znajomosci,troche osob naprawde chce cos zrobic kwestia tylko spotkan i rozmow.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok